Dövizle Askerlik Konusunda Bilgi Notu, 11.02.2019

1111 sayılı Askerlik kanununda 03 Ağustos 2018 tarihinde değişiklik yapılarak,

1. Dövizle askerlik hizmeti uygulamasında yükümlülerce ödenecek döviz miktarı,1.000 Euro'dan 2.000 Euro’ya yükseltilmiş,

2. Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak için yükümlülerin başvurabilecekleri 38 yaş sınırı kaldırılmış,

3. Yükümlülere Millî Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi alma şartı getirilmiştir.

Askerlik çağına girmiş, henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış ve kanunda belirtilen başvuru şartlarını sağlayan yükümlüler dövizle askerlik hizmeti için şahsen başvurabilirler.

Dövizle askerlik hizmeti başvuru şartlarını sağlayan yükümlüler, aşağıda izah edildiği sıralama ile işlemlerini yaptırabilirler.

1) Uzaktan eğitim portalına erişim adresi olanhttps://dovizle.msb.gov.trüzerinden sisteme giriş yapacak, “Yeni hesap" butonunu tıklayacak, açılan penceredeki formu dolduracak, sisteme T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapacak,

2) Portala giriş yapılmasını müteakip uzaktan eğitim ders içeriklerine erişerek, tanımlanan ders içeriklerinin tamamını takip edecek ve her bir içerik sonunda yöneltilen soruları doğru olarak cevaplayacak,

3) Uzaktan eğitim programını tamamlayan yükümlüler, bağlı bulundukları Türk konsolosluklarına dövizle askerlik hizmetinden yararlanmalarına esas teşkil eden evrak ile başvuracak, 2000 Avro veya karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını yurt dışı temsilciliklerimize ödemeleri koşuluyla dövizle askerlik hizmeti kapsamında askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklardır.

Dövizle askerlik hizmeti hakkında merak edilen konular, Askeralma Genel Müdürlüğüne ait“http://www.asal.msb.gov.tr”internet adresinde yer alan sıkça sorulan sorular bölümünden takip edilecektir.

Dövizle Askerlikten Yararlanma Şartları:

1. Yabancı ülkelerde, oturma veya çalışma izni ile işçi, işveren, meslek veya sanat mensubu statülerinden biri ile bulunuyorveya yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde çalışıyor olmak.

Yasal ya da yasal olmayan yollarla yurt dışına çıkarak yabancı bir ülkeye iltica eden yükümlüler ile yabancı ülkede oturma veya çalışma izni bulunmadığından kaçak olarak yaşayanların dövizle askerlik hizmeti başvuruları, bu durumlarını sonlandırıp Kanunda yazılı işçi, işveren, meslek veya sanat mensubu statülerini elde etmedikçe veya yabancı ülke vatandaşlık hakkını kazanmadıkça kabul edilmez. Bunlardan gerekli yararlanma şartlarını oluşturanların çalışma süreleri hesap edilirken, yabancı ülke mevzuatına göre yasal sayılan statülerle çalıştıkları sürelerin tamamı çalışma süresine dâhil edilir.

Başvuru tarihi itibariyle; oturma veya çalışma izni bulunmayan işçi, işveren, meslek veya sanat mensupları ile geçerlilik süresi bitmiş gemi adamı cüzdanı ve iş sözleşmesi ibraz edenlerin başvuruları kabul edilmez.

Kendisi resmi devlet görevlisi sıfatı taşımamasına rağmen; eşinin görevinden dolayı diplomatik, hizmet veya hususî pasaport sahibi olan vatandaşların dövizle askerlik hizmeti başvuruları bu türden pasaportları ile işleme alınır. Ancak, bu kişilerin, eşinin resmi görevi nedeniyle kendisine yabancı ülkede ikamet hakkı veren oturma izninden bağımsız olarak, yasada öngörülen işçi/işveren/bir meslek ya da sanat mensubu statüsünde oturma veya çalışma izni sahibi olması veya yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde çalışıyor olması gerekir.

Yabancı ülkelerde uluslararası kurum ve kuruluşlarda (Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği, IMF, Dünya Bankası vb.) çalışan ve çalışmalarını sürdürdükleri müddetçe yabancı ülkelerde oturmalarına veya çalışmalarına izin verilen yükümlülerin anılan kurumlarda çalıştıkları sürelerin tamamı çalışma süresine dâhil edilir.

İşçi/işveren/bir meslek ya da sanat mensubu statüsündekilerin dövizle askerlik başvurularını bağlı bulundukları Dış Temsilciliklerimize; gemi adamı statüsündekilerin ise “gerekli belgeler” bölümünde kayıtlı “Gemi Adamlarının Askerlik İşlemlerini Yapmaya Yetkili Dış Temsilciliklerimiz” adlı listedeki Dış Temsilciklerimize yapmaları esastır.

2. Diğer askerlik hizmet şekillerinden biri ilesilâhaltına alınmamış olmak.

  • Türkiye’de geçen süreler hariç toplam en az 3 yıl(1095 gün) süreyle çalışmış olmak.
  • Yükümlülerin yabancı ülkelerdeki çalışma süreleri hesap edilirken; fiilen bir işte çalıştıkları, işsizlik maaşı aldıkları, eşinin veya yakınlarının çalışması nedeniyle bu yardımı da alamadıkları, kısa süreli veya geçici işlerde çalıştıkları, gayrimenkul veya nakdi faiz geliri ile geçindikleri sürelerin tamamı çalışma süresine dâhil edilir. Hesaplanan çalışma süresi içinde her ne sebeple olursa olsun Türkiye’de geçirdiği süreler toplam çalışma süresinden çıkarılır. Bu işlemin neticesinde 3 yıldan (1095 gün) daha az çalışmış oldukları anlaşılanların başvuruları kabul edilmez. Yükümlülerin oturma veya çalışma iznine veya vatandaşlık hakkına sahip olarak birden fazla ülkede çalıştıkları süreler de, belgelendirilmesi kaydıyla çalışma süresinden sayılır.

    Dövizle Askerlik Hizmeti Kapsamından Çıkarılma:

    Dövizle askerlik hizmeti başvurusu kabul edilenlerden aşağıda belirtilen durumda olanlar dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılırlar. Dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılan yükümlülerin askerlik işlemleri tabi oldukları statüde yürütülür.

    1. Yararlanma şartlarını kaybettikleri halde dövizleaskerlik hizmetinden faydalandıkları sonradan tespit edilenler,

  • Dövizle askerlik hizmeti başvurularının sehven kabul edildiği anlaşılanlar,
  • Maaş, ücret veya yollukları yurt içinden ödenenbir işte çalıştıkları tespit edilenler,
  • Türk bandıralı gemilerde çalıştıkları tespitedilenler,
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi görevlisi sıfatıylayurt dışında bulunduğu tespit edilenler,
  • Meslek veya sanatlarını yurt içinde icraettikleri tespit edilenler,
  • Kendi istekleriyle dövizle askerlik hizmetihakkından vazgeçenler,
  • Askerliğe elverişli olmadıkları tespit edilenler,
  • Geçici 43. madde çerçevesinde dövizle askerlik başvurusu:

    Geçici 43. madde çerçevesinde dövizle askerlik başvurusu ile ilgili esaslara 1111 sayılı Askerlik Kanunu, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından hazırlanan Anılan Kanunun Geçici 43. Maddesinin Uygulanma Esasları Hakkında Özel Talimat ve Yurtdışı Askerlik İşlemlerinin Uygulama Esasları Hakkındaki Özel Talimatta yer verilmektedir.

    1111 sayılı Askerlik Kanuna 8 Şubat 2011 tarihinde eklenen geçici 43. madde çerçevesinde, 30 Mart 1980-07 Şubat 2011 tarihleri arasında her ne sebeple olursa olsun dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılan ve yürürlükteki mevzuat gereğince yeniden dövizle askerlik hizmeti uygulamasından yararlanma hakkı kalmayanlardan, yurt dışında halen işçi, işveren, meslek ya da sanat mensubu statülerini muhafaza eden veya bir iş akdine bağlı olarak yabancı bayraklı gemilerde fiîlen gemi adamı statüsünde çalışan ve yurt içinde dövizle askerlik hariç herhangi bir statüde askerlik hizmetine başlamamış olan yükümlüler 10.000 Avro veya karşılığı dövizi ödemek suretiyle yeniden dövizle askerlikten yararlanabilmektedir.

    Bu madde hükümlerinden yararlananların dövizle askerlik hizmeti kapsamında daha önce yaptıkları ödemeler, ödeyecekleri toplam miktardan mahsup edilir.

    Askerlik Kanununun Geçici 43. maddesi çerçevesindeki dövizle askerlikten yararlanma şartları ve başvuru için gerekli belgeler yukarıda belirtilen başvuru koşulları hariç olmak üzere, anılan Kanununun EK-1. maddesi çerçevesinde yapılan ve en başta değinilen dövizle askerlik başvuru şartları ve gerekli belgelerle aynıdır.

    Yukarıdaki fıkralar kapsamına girenlerin fazladan yaptıkları ödemeler iade edilmez.

    Askerlik Kanununun Geçici 53. maddesi çerçevesindeki dövizle askerlikten yararlanma şartları ve başvuru için gerekli belgeler yukarıda belirtilen başvuru koşulları hariç olmak üzere, anılan Kanununun EK-1. maddesi çerçevesinde yapılan ve en başta değinilen dövizle askerlik başvuru şartları ve gerekli belgelerle aynıdır.

    İşçi Statüsünde Olanlar İçin:

    Bulunduğu yabancı ülkenin resmî makamlarından alınmış ve kendisine yabancı ülkede işçi statüsü sağlayan oturma veya çalışma izin belgesinin aslı, (aynı zamanda başka bir ülke vatandaşı olanlar için-yabancı ülke kimliği veya pasaportu)

    Çalıştığı işyerinin işvereni tarafından düzenlenmiş, çalışma tarihlerini ve sürelerini belirten ve fiilen en az toplam 3 yıl (1095 gün) süre ile çalıştığını kanıtlayan belgenin aslı,

    Herhangi bir işyerinde çalışmayarak işsizlik sigortası alan veya kira ya da benzeri gelirle geçimini sağlayanların, bunu ödeyen makamlardan aldıkları tarih ve süreyi gösterir belgenin aslı ve bir fotokopisi,

    Maluliyet yardımı alanların bunu ödeyen makamlardan malûliyet yardımı aldıkları tarih ve süreyi gösteren belgenin aslı,

    Eşi çalıştığından kendisine işsizlik veya malûliyet yardımı ödenemeyenlerin bu durumlarını ispata yarayan belgenin aslı,

    Resmi kurumlardan sosyal yardım alarak geçimlerini sağlayanların bu durumlarını ispata yarayan belgenin aslı,

    Umuma mahsus Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun aslı, (aynı zamanda başka bir ülke vatandaşı olanlar için-yabancı ülke kimliği ya da pasaportu ve T.C. nüfus cüzdanı)

    2 adet vesikalık fotoğraf,

    Dış Temsilcililer gerek duydukları takdirde, yükümlünün durumunu aydınlatmaya yarayacak ilave her türlü bilgi ve belgeyi talep edebilirler.

    İşverenler Statüsünde Olanlar İçin:

    Bulunduğu yabancı ülkenin resmî makamlarından alınmış ve kendisine yabancı ülkede işveren statüsü sağlayan oturma veya çalışma izin belgesinin aslı ve (aynı zamanda başka bir ülke vatandaşı olanlar için-yabancı ülke kimliği veya pasaportu)

    Bulunduğu yabancı ülkede, bir işyerini fiilen en az toplam 3 yıl (1095 gün) süreyle işveren olarak çalıştırdığını kanıtlayan belgenin aslı,

    Umuma mahsus Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun aslı, (aynı zamanda başka bir ülke vatandaşı olanlar için-yabancı ülke kimliği ya da pasaportu ve T.C. nüfus cüzdanı)

    2 adet vesikalık fotoğraf,

    Dış Temsilcililer gerek duydukları takdirde, yükümlünün durumunu aydınlatmaya yarayacak ilave her türlü bilgi ve belgeyi talep edebilirler.

    Bir Meslek Ya Sanat Mensubu Statüsünde Olanlar İçin:

    Bulunduğu yabancı ülkenin resmî makamlarından alınmış ve kendisine yabancı ülkede bir meslek ya da sanat mensubu statüsü sağlayan oturma veya çalışma izin belgesinin aslı,(aynı zamanda başka bir ülke vatandaşı olanlar için-yabancı ülke kimliği veya pasaportu),

    Bulundukları ülkede en az toplam 3 yıl (1095 gün) süre ile fiilen bir meslek veya sanatı icra ettiklerini gösterir belgenin aslı,

    Umuma mahsus Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun aslı, (aynı zamanda başka bir ülke vatandaşı olanlar için-yabancı ülke kimliği ya da pasaportu ve T.C. nüfus cüzdanı)

    2 adet vesikalık fotoğraf,

    Dış Temsilcililer gerek duydukları takdirde, yükümlünün durumunu aydınlatmaya yarayacak ilave her türlü bilgi ve belgeyi talep edebilirler.

    Gemi Adamı Statüsünde Olanlar İçin:

    Gemiyi işleten şirket veya yetkilendirdikleri kişi ya da makamlarca düzenlenmiş en az toplam 3 yıl (1095 gün) süre ile fiilen gemi adamı olarak çalıştıklarını gösterir iş sözleşmesinin aslı ve bir adet fotokopisi,

    Türk veya yabancı ülke resmi makamlarınca düzenlenmiş gemi adamı cüzdanının aslı ve iki adet fotokopisi,

    Umuma mahsus Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun aslı ve (aynı zamanda başka bir ülke vatandaşı olanlar için-yabancı ülke kimliği ya da pasaportu ve T.C. nüfus cüzdanı) bir fotokopisi,

    2 adet vesikalık fotoğraf,

    Dış Temsilcililer gerek duydukları takdirde, yükümlünün durumunu aydınlatmaya yarayacak ilave her türlü bilgi ve belgeyi talep edebilirler.

    Atatürk

    Pazartesi - Cuma

    09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:00

    "Konsolosluk Başvuruları 09.30 - 12.00 ve 14.00 - 16.00 saatleri arası alınır."
    31.12.2023 1.01.2024 Yılbaşı
    6.01.2024 6.01.2024 Ortodoks Noel arifesi (Ortodoks vatandaşların bayramı)
    7.01.2024 8.01.2024 Ortodokos Noeli
    19.01.2024 19.01.2024 Suya Haç Atma Töreni (Vodici) (Ortodokos vatandaşların bayramı)
    27.01.2024 27.01.2024 Aziz Sava Bayramı (K.M.C.’ndeki Sırp Toplumu’nun Bayramı)
    1.04.2024 1.04.2024 Paskalya (Katolik vatandaşların bayramı)
    8.04.2024 8.04.2024 Uluslararası Romanlar Bayramı (K.M.C.’ndeki Roman Toplumu’nun Bayramı)
    10.04.2024 10.04.2024 Ramazan Bayramı
    1.05.2024 1.05.2024 İşçi Bayramı
    3.05.2024 3.05.2024 İyi Cuma, Ortodoks Paskalya Öncesi Cuma (Ortodoks vatandaşların bayramı)
    5.05.2024 6.05.2024 Paskalya
    23.05.2024 23.05.2024 Ulah Milli Bayramı (K.M.C.’ndeki Ulah Toplumu’nun Bayramı)
    24.05.2024 24.05.2024 „Aziz Kiril ve Metodiy“ Genel Slav Eğitimcileri Bayramı
    16.06.2024 16.06.2024 Kurban Bayramı (Sadece Müslüman vatandaşlar için)
    21.06.2024 21.06.2024 Ruhlar Günü, Ruhlar Günü Öncesi Cuma (Ortodoks vatandaşların bayramı)
    2.08.2024 2.08.2024 Cumhuriyet Bayramı (İlinden Ayaklanması Bayramı)
    28.08.2024 28.08.2024 Büyük Meryem Ana Günü (Ortodoks vatandaşların bayramı)
    8.09.2024 9.09.2024 Bağımsızlık Bayramı
    28.09.2024 28.09.2024 Boşnakların Uluslararası Bayramı (K.M.C.’ndeki Boşnak Toplumu’nun Bayramı)
    11.10.2024 11.10.2024 Halk Ayaklanması Bayramı
    12.10.2024 12.10.2024 Yom Kippur Bayramı (K.M.C.’ndeki Yahudi Toplumu’nun Bayramı)
    23.10.2024 23.10.2024 Makedon Devrimi Mücadelesi Bayramı
    1.11.2024 1.11.2024 Azizler Günü (Katolik vatandaşların Bayramı)
    22.11.2024 22.11.2024 Arnavut Alfabesi’nin Bayramı (K.M.C.’ndeki Arnavut Toplumu’nun Bayramı)
    8.12.2024 9.12.2024 “Aziz Kliment Ohridski” Bayramı
    21.12.2024 21.12.2024 Türkçe Eğitim Bayramı (K.M.C.’ndeki Türk Toplumu’nun Bayramı)
    25.12.2024 25.12.2024 Noel’in birinci günü (Katolik vatandaşların Bayramı)